Mimarlık Bölümü Edirne Gezisi

07 Kas

Fakültemiz Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper BİDECİ tarafından Düzce üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencileri, serhat şehri olan ve Osmanlı Devleti‘nin eski başkenti Edirne’ye teknik gezi düzenlediler. Edirne’de Muhteşem Sinan olarak tarihte adlandırılan Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak ifade ettiği Selimiye Camii gezildi. Yapım yönüyle geniş kubbe açıklığına sahip olması özelliği taşıyan Selimiye Camii’nin mekânsal ve yapısal özellikleri incelendi.

SELİMİYE CAMİİ

Selimiye camii genel özellikleri;

• Kubbesinin yüksekliği 43.5 m çapı 31.25 m dir
  • Kubbe 8 sütun üzerine 6 kemer ile bağlanmıştır.
  • 4 minarelidir minareler 3 şerefelidir.
  • Cami avlusunda şadırvan medrese imaret sıbyan mektebi darulkurradarül hadis ve medrese vardır.
  • Caminin önemli özelliklerinden biri de yapıldığı dönemde Camii’yi ışıklandırmak için kullanılan meşalelerden çıkan islerin dışarı çıkması için bir delik yapılmış ve islerin bu delikten çıkması için gerekli hava akımı sağlanmıştır.
  • Selimiye Camii 2011 yılında Dünya Mirası listesine girmiştir.

Selimiye Camii’nden sonra öğrenciler Edirne Eski Camii(Ulu Camii) gezerek bu camiyle de ilgili gerekli incelemeler ve gözlemler yaptılar. Daha sonra Şehrin eski çarşısı olarak ifade edilen saraçlar caddesindeki bedesteni ve arastayı gezdiler. Ayrıca Edirne Üç Şerefeli Camii ziyaret eden öğrenciler geceyi Trakya Üniversitesi misafirhanesinde geçirdiler.

EDİRNE ESKİ CAMİİ

15. yy da yapılmış 1403'te Sultan I.Süleyman tarafından yapımına başlanmış, olan Edirne Eski Camii Çelebi Sultan Mehmet zamanında 1414'te bitirilmiştir. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, kalfası Ömer İbni İbrahim'dir.Merkezi kubbeyi taşıyan dört Paye ile dört duvar üzerine dokuz kubbelidir.

25 Ekim Çarşamba günü ise 2. Beyazıt Külliyesi gezildi. Geziden sonra Meriç Nehri kenarında gezilerek dinlenildikten sonra Düzce’ye hareket edildi.25 Ekim Çarşamba günü saat 20:00 da Düzce’ye varıldı.

2. BEYAZIT KÜLLİYESİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti Edirne’de 1484-1488 yıllarında inşa edilen Sultan II. Beyazıt Han Külliyesi; tıp medresesi, imaret, darüşşifa, cami, hamam, mutfak ve erzak depolarından oluşan bölümleri ile büyük bir yerleşke içinde, toplumun tüm sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek bir sağlık merkezi olarak tasarlanmıştır.
Toplumun tüm kesimlerinden hastaların ilaçla tedavinin yanı sıra su sesi ve musiki gibi Ortaçağ Avrupa’sının tedavi yöntemleriyle karşılaştırıldığında oldukça modern tedavi yöntemlerinin uygulandığı bilinen Darüşşifa binası; hasta takibini kolaylaştıran merkezi planlı mimarisi ve akustiği ile öne çıkmaktadır.

Fotoğrafları da içeren tam haber için TIKLAYINIZ.